Semalam aku test power wat kek buah kukus nie... lebih kurang 5 jam aku kukus dari pukul 10 mlm sampai 3 pagi...crazy beb.. siang nie aku rasa di awang2an....
oleh kerana ramai member yang dah minta resepi ni dan atas keizinan tuan punyer resepi...aku share le dgn kawan2...
KEK BUAH KUKUS
Bahan-Bahan
1. 5 biji telur ayam
2. 400g Gula Castor
3. 1 Tin kecil susu pekat
4. 680g tepung gandum
5. 16oz/450g Butter Churn (Mentega) - ni aku pakai buttercup je..klau guna butter churn ni lagi moist
6. 2 kotak buah-buahan campur - x sempat nak potong pun
7. 2 sudu teh essen vanilla
8. 1 sudu teh baking powder
Cara-cara membuat;
1. Buah-buahan dipotong kecil-kecil dan digaul dengan 75g tepung gandum
2. Mentega dan gula castor dipukul sampai kembang (sampai bertukar warna keputih-putihan)
3. Gunakan bekas lain pukul telur hingga kembang dan kemudian masukkan susu pekat
4. Satukan adunan mentega/gula dengan telur/susu..
5. Masukkan tepung gandum, essen vanilla, baking powder dan buah-buahan yang dipotong ke dalam adunan tadi, gaul sehingga sebati.
6. Masukkan ke dalam acuan untuk dikukus selama 4-6 jam.
7. Kek yang sudah masak akan berwarna kekuning-kuningan.
Selamat mencuba...
Ini rupa yang aku buat...
rupa x de le cantik sangat...tapi rasa ade le..member aku kata kene pakai bekas yg x cukup besar....tp kat rumah aku itu je bekas besar yang aku ade....1st trial what u expect kan...
2 comments:
ok apa ya sue...congrat...ko suka kek buah ka?? -sel-
c juak..tq, saja nak test lagipun resepinya simple..utk my MIL
Post a Comment